Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Betyg, betygsprövning

Efter avslutad kurs får du ett skriftligt betyg. Du kan inte läsa om kurser som du har fått ett betyg i. Detta gäller även om du har fått G/E. För att höja ett sådan betyg kan du istället göra en särskild prövning.

Särskild prövning

Om du behöver höja ett betyg, eller få betyg i en kurs du inte läst tidigare, kan du göra en särkild prövning. Det innebär att du läser in kursen helt på egen hand utan undervisning. Den särskilda prövningen består oftast av ett skriftligt och ett muntligt prov. Ibland kan även en fördjupningsuppgift ingå.

Särskild prövning kostar 500 kronor per kurs och prövningstillfälle. Du har inte rätt till studiestöd från CSN för prövning. Du får inte pengar tillbaka för inbetald avgift.

Prövningstillfällen

Varje termin erbjuds ett antal prövningstillfällen. Datum för de aktuella prövningstillfällena och ansökan till dessa gör du via digital webbansökanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Validering av kunskap

Vuxenutbildning erbjuder dig som har kunskaper inom ett eller flera ämnen möjlighet att validera dina kunskaper. Då värderas dina kunskaper och jämförs sedan med vad som krävs för att få gymnasiebetyg. Detta sker vanligtvis genom särskild prövning, men praktiska moment kan även förekomma där så krävs.

Bedömningen utländska betyg

Det är Universitets- och högskolerådet, UHR, gör bedömning av utländska betyg. Mer information och ansökningsblanketter finns på www.uhr.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt