Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad

Vinterkräksjukan har anlänt - tänk på handhygienen

Många människor har nu börjat leta efter information om vinterkräksjukan. Detta är en tydlig indikation på att sjukan kommit tidigare i år. Så tänk på handhygienen, det skyddar dig.

Folkhälsomyndigheten informerar om att antalet sökningar på ordet vinterkräksjuka på 1177 Vårdguidens webbplats har passerat den statistiska gräns som visar att spridning av vinterkräksjuka har tagit fart. Detta bygger på en modell över hur sökningar har sett ut tidigare säsonger.

Tidpunkten för säsongsstart infaller i år cirka fyra veckor tidigare än förra året. Och exakt vad det innebär för årets vintersäsong är svårt att säga. Man vet inte om årets säsong kommer att bli åt det tuffa hållet, eller åt det mildare. Utvecklingen av vinterkräksjukan följs, meddelar man från Folkhälsomyndigheten.

Vad ska man tänka på?

  • Tvätta händerna noga med tvål och vatten. Det minskar risken för att föra smitta vidare och att själv insjukna.
  • Använd inte handdukar av tyg på arbetsplatsers, skolors, eller förskolors toaletter. Det ska istället finnas pappershanddukar.
  • Handsprit biter inte på vinterkräksjukevirus (calicivirus) men det kan användas som komplement till handtvätt med tvål och vatten eftersom den verkar mot andra bakterier och virus som kan göra oss sjuka.
  • Misstänker du att du kan bära på smittan? Var extra nog med handhygienen och hantera inte livsmedel som andra ska äta.
  • Om du blir sjuk ska du stanna hemma minst ett dygn efter att du blivit helt symptomfri. För barn på förskola gäller två dygn.

Ytterligare information om vinterkräksjukan hittar du på 1177 Vårdguiden. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt