Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad

Var rädd om dig själv och andra under påskledigheten!

"Vi har mycket hög smittspridning i Halland just nu och därför är det stor risk för dig och andra att smittas av covid-19" Det skriver Smittskydd i ett brev till de halländska kommunerna med en önskan om att sprida informationen inför den kommande påsken.

"Den höga smittspridningen är en konsekvens av att ett stort antal individer är smittsamma i kombination med att man rör sig ute i samhället på ett sätt som innebär att man både blir smittad och smittar, det vill säga smittan överförs till nya personer. Den höga andelen av den brittiska virusmutationen bidrar också till smittläget då den konstaterats ha högre smittsamhet".

Smittskydd Halland kan se att det främst är i arbetsför ålder smittan sprids, bland annat på arbetsplatser där det inte är möjligt att arbeta på distans och där det är svårt att hålla avstånd. De kan även se ett högt antal sjukhusvårdade och att fler yngre än förut behöver sjukhusvård.

"Allt eftersom pandemin har löpt på har vi lärt oss allt mer om sjukdomen och smittsamheten. De allmänna nationella rekommendationer som tagits fram från Folkhälsomyndigheten är viktigast att följa för att minska smittspridningen. Därtill finns råd om att lägga till munskydd i inomhusmiljö där det är svårt att hålla avstånd", skriver Smittskydd Halland.

Smittskydd Hallands viktigaste tips inför påsken för att undvika smitta är följande:

  • Avstå att träffa personer som du inte brukar träffa vardagsvis. Att umgås utanför sin vardagliga krets innebär en ökad risk för smittspridning eftersom nya grupperingar då bildas.
  • Även om du enbart träffar personer i en mindre krets är det viktigt att hålla avstånd.
  • Stanna alltid hemma vid minsta sjukdomssymtom och provta dig.
  • Om du reser är det viktigt att du ska kunna ta dig till och från destinationen på ett smittsäkert sätt. Undvik kollektivtrafik. Du ska stanna hemma om du har symtom och kunna ta dig hem om du får symtom under resan.
  • Undvik trängsel. Respektera och följ de regler som respektive aktör sätter upp i till exempel butiker eller på restauranger. Det kan handla om antal personer vid ett bord eller antal personer som samtidigt får vistas i en butik.
  • Även vaccinerade eller personer som haft covid-19 behöver följa rekommendationerna, eftersom det finns risk att för att bli sjuk igen och föra smitta vidare till personer som riskerar att bli ännu sjukare.

Kontakt