Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad

”Svart på vitt” är årets tema på Arkivens dag

Imorgon lördag firar vi Arkivens dag i Sverige. Årets tema är ”Svart på vitt”. Hylte kommun anordnar med anledning av covid-19 inga arrangemang, men vill ändå passa på att lyfta våra arkiv som en länk mellan nutid och dåtid. Jane Karlsson är kommunens arkivhandläggare och berättar om arkivets roll.

– Kommunarkiv är viktiga för att bevara vårt kulturarv och där bevaras handlingar från då och nu – för all framtid. Arkivet är till för både kommunen som organisation och dess medborgare, det är viktigt för kulturarvet men också för att leva upp till offentlighetsprincipen genom att underlätta för allmänheten att få insyn i den kommunala verksamheten. Enligt arkivlagen är kommunen skyldig att bevara, ordna och vårda sina arkiv så att vi kan tillgodose rätten att ta del av allmänna handlingar som ger information för rättskipning, förvaltning och för forskningens behov.

Hylte kommuns arkiv ligger i samma byggnad som biblioteket i Hyltebruk. Där finns omkring 7600 volymer och det upptar ungefär 1,4 hyllkilometer. Här kan du följa kommunens utveckling från 1863 då åtta landskommuner bildades (Drängsered, Femsjö, Färgaryd, Jälluntofta, Kinnared, Långaryd, Södra Unnaryd och Torup) och hur de sen gjordes om till tre större kommuner (Torup, Hylte och Unnaryd) för att slutligen bilda Hylte kommun.
Här finns också vissa enskilda arkiv från framför allt föreningar och företag. Arkivet används av kommunens verksamheter för slutförvaring av allmänna handlingar, som även medborgare kan vända sig till arkivet för att få ta del av dess innehåll. En annan grupp som ofta hör av sig är släktforskare och forskare från universitet och liknande, något Jane Karlsson tycker är en inspirerande del av arbetet.

– Tidigare i år blev jag kontaktad av forskare som undersökte hur kommunerna hanterade spanska sjukan som spreds runt 1920-talet. Jag lyckades hitta några handlingar som kanske kan bidra till den forskningen, och då tänkte jag på den pandemi som sveper över världen nu och att om 50 år kanske någon forskare vänder sig till Hylte kommuns arkiv och vill veta hur vi hanterade covid-19. För mig blir det tydligt hur viktigt arbetet med arkivet är och att det fyller ett viktigt syfte, säger hon och fortsätter berätta vad hon tycker är det bästa med arbetet som arkivhandläggare.

– Det är att det är så varierande och att jag tycker att det är ett viktigt arbete som ibland kanske glöms bort. Det är viktigt att bevara protokoll och handlingar så att allmänheten kan få insyn i vad som händer och sker i kommunen. En annan arbetsuppgift är att arbeta med att ta fram ett e-arkiv som behövs för att bevara vår digitala information till framtiden. Så jag jobbar med allt från äldre, sköra handlingar till moderna datasystem. Mycket spännande och roligt tycker jag.

Målsättningen med Arkivens dag är att väcka intresse för arkivens verksamhet i bred bemärkelse. Arkrivens dag firades första gången 1998 och arrangeras av SASS – ”Svenska arkiv i samverkan för synlighet” – som består av landets arkivorganisationer; Föreningen arkivverksamma inom landsting och kommun (FALK), Föreningen för arkiv och informationsförvaltning (FAI), Näringslivets Arkivråd (NLA) Riksarkivet och Svenska Arkivförbundet.

Du kan läsa mer om våra arkiv – och hitta kommunarkivets broschyr – här. Öppnas i nytt fönster.

Kontakt