Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.
Publicerad
Svenska kommuner och landsting kommer att rekrytera tusentals nya medarbetare de närmaste åren. För att kunna fortsätta att leverera tjänster av bästa kvalitet vill arbetsgivarna få de mest kompetenta medarbetarna att stanna kvar och även attrahera unga förmågor att söka sig till välfärdssektorn. Inom Hylte kommun har vi 175 olika yrken. Kanske är ett av dem ditt? Vi bad Lena Siljebo, fritidsledare på sommarfritidsgården i Hyltebruk, att berätta om sitt jobb.
I början av sommaren startade ett helt nytt projekt i Hylte kommun: Sommarfritidsgården. Målet med projektet är att skapa en mötesplats för Kommunens barn och ungdomar mellan 6 och 15 år. Hittills har det fungerat väldigt bra. Fritidsgården har dagligen besökts av i genomsnitt 50 barn och ungdomar.
Lena Siljebo är utbildad konstnär och egen företagare. Hon har även läst etnologi, konstvetenskap och dialektisk beteendeterapi (DBT). Hon är däremot inte utbildad fritidsledare.
- Jag sökte arbetet av ren spontanitet. Jag har bott i Hylte kommun i nästan 2 år, men innan dess aldrig riktigt haft någon koppling till kommunen eftersom ingen i min familj har jobbat här tidigare. En dag såg jag att det söktes personal till att starta upp en fritidsgård och det kändes helt som min grej. Fram till tre veckor innan starten av projektet hade jag ingen aning om att jag skulle byta jobb.
Hon berättar att som egen företagare har hon märkt hur roligt det är att få se resultatet av egna projekt. Hela processen med att få vara delaktig ända från början i det här projektet gjorde tjänsten ännu mer intressant.
- Jag har mycket idéer och tankar kring hela processen. Jag tycker det är viktigt att barnen även ska få ta del av hur slutresultatet kommer att bli. Får barnen chansen att komma med idéer och tycka till så kommer de att känna att det är ännu roligare att gå till fritidsgården. Dessutom kommer de säkert att lägga mer värde på fritidsgården och allt som finns där.
Lena förklarar att hon tror att det hade varit svårare att komma som nyutbildad fritidsledare och bygga upp en helt ny fritidsgård. Det är bra om man har några år på nacken - att man har lite erfarenhet av livet. Det är viktigt att kunna bemöta människor på rätt sätt och att man har en positiv människosyn.
- Som jag ser det handlar det om att finnas där som en vuxen bland ungdomarna. Att vara den som man kan samtala med när man behöver. Barnen behöver någon som lyssnar och förstår när andra vuxna kanske inte har tid, möjlighet eller ork. Det var delvis därför jag sökte jobbet – för att vara den som lyssnar.
Att det hon gör faktiskt innebär en skillnad för någon annan tycker Lena är det bästa med jobbet. Hon är inte lika nöjd med arbetstiderna, men det är något som kommer med jobbet som fritidsledare.
Många tror att fritidsledare bara sitter och fikar, men den förutfattade meningen vill Lena ändra på. Det ligger mycket planering i att leda en fritidsgård, man måste alltid ligga steget före. Strukturera upp och planera för olika utflykter, hur de ska genomföras och vilka resurser som krävs. Man måste vara beredd att lägga ner tid för planering även när fritidsgården är stängd. Annars skulle verksamheten inte fungera.
- Jag tycker att barnen accepterar mig som fritidsledare på ett sätt som de kanske inte riktigt gör med sina föräldrar. Jag kommer väldigt nära ungdomarna och man kan många gånger ha det lättare att prata om en del jobbiga saker med mig när man behöver en vuxen, säger Lena och fortsätter:
- Jobbet som fritidsledare är väldigt omväxlande. Vi var till exempel i Isaberg på utflykt en dag och just där och då insåg jag: vad fränt att jag får betalt för att få klättra i spindelnät med glada ungar. Jag berättade det för min man sedan - att jag älskar mitt jobb.
Text & Foto av: Alexandra Torsson