Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Publicerad

Givande feriejobb inom hemtjänsten

Johanna Hekkanen provade att feriejobba inom hemtjänsten i tre veckor och stortrivdes.

Varje år så erbjuds elever på gymnasiet som är bosatta i Hylte kommun olika sorters feriearbeten som exempelvis inom omsorgen, administration och räddningstjänsten. I år fick alla 70 gymnasieungdomar som sökte och var behöriga feriejobb. Detta tack vare extra pengarna i åtgärdspaketet.

En av de som fått arbete är Johanna Hekkanen som till vardags läser Ekonomiprogrammet på Kattegattgymnasiet. Hon jobbade inom hemtjänsten i Unnaryd i mitten på juni. Arbetsuppgifterna var att hjälpa de äldre med vardagliga sysslor i deras hem som bland annat att laga mat, gå på promenader och göra olika sorters träning.

- Jag hade inte så mycket förväntningar på arbetet då jag inte hade mycket erfarenhet av det, yrket i sig är även ganska tabubelagt hos ungdomar. Vi vet att yrket finns, men vi väljer att utbilda oss till något annat. Man skapade dock väldigt bra relationer med det vårdtagande och personal. Det gjorde det roligare att arbeta. Jag trodde heller inte att jag skulle få göra så mycket som jag faktiskt fick som feriearbetare.

Inspirerad av närstående

Johanna förklarar också att anledningen till att hon valde omsorg när hon sökte feriejobb var på grund av att hennes farmor, Arja Helin länge jobbat som dagbarnvårdare.

- Det har gjort så att jag blivit intresserad av att jobba med människor. Sen har jag även stor respekt för de äldre, tycker det är rättvist att de får den hjälp de behöver efter allt de har gjort för samhället.

Om hon skulle få välja så anser Johanna att det bästa med arbetet var friheten, till skillnad från när man jobbar på kontor. Man fick röra på sig ganska mycket, det var inte många gånger man behövde sitta stilla.

- Det svåraste var nog att utföra arbetsuppgifterna för första gången. Jag är väldigt blyg som person så i början var det lite jobbigt att prata, säger Johanna och skrattar.

Över förväntningarna

Det är första gången hon jobbat inom kommunen och hon skulle starkt rekommendera att arbeta inom hemtjänsten till andra.

- Det är mycket roligare än vad man förväntade sig när man sökte jobbet. Det sämsta var tråkigt nog att man fick så bra kontakt med nya människor, att det var svårt att lämna dem efter tre veckor.

Enligt Johanna är det viktigaste om man jobbar inom hemtjänsten att man är ansvarsfull, förstå att det är andra människor man tar hand om.

- Själva arbetet i sig blir mycket enklare om man har en positiv attityd. Att lyssna och respektera deras vilja är också väldigt viktigt, menar hon.

Slutligen frågar vi vad Johanna vill arbeta med när hon blir stor? Det tar tid innan hon svarar valet står lite mellan olika yrken.

- Min fritid består väldigt mycket av datorspel, umgås med kompisar och åka på fotbollsmatcher. Så att jobba med något jag verkligen gillar är ju det jag strävar efter. Jag vet inte riktigt än, något inom E- sport hade kanske varit kul.

Text & foto: Alexandra Torsson

Kontakt