Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Information om coronaviruset

Det nya coronaviruset (covid-19) väcker många frågor. Hylte kommun arbetar aktivt med frågan i samverkan med Länsstyrelssen i Halland, Region Halland och övriga halländska kommuner. Hylte kommun gör bedömningen att den största kunskapen för den här frågan finns hos ansvariga myndigheter och följer därför de råd och rekommendationer som lämnas av exempelvis Folkhälsomyndigheten och UD.

Läget i Halland - covid-19 - Region Hallandlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

E-tjänst - Efterlevnad av Folkhälsomyndighetens riktlinjer i Hylte kommunlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

National telephone line about corona in other languages
Nationell telefonlinje för frågor om corona på andra språk

Telefonlinjen bemannas av hälso-kommunikatörer och hälsoinformatörer i regionerna. De talar arabiska, somaliska, persiska/dahri, tigrinja/ amarinja och ryska. Telefonlinjen är ingen sjukvårds rådgivning utan erbjuder allmänna svar på frågor om corona.

Telefonnummer: 08-123 680 00
Öppettider: Linjen är öppen vardagar kl. 09:00-12:00 och 13:00-15:00

Självprovtagning covid-19 i Halland

Region Halland erbjuder nu provtagning av covid-19 för alla över 18 år som har symtom. Provtagningen visar om du har covid-19 just nu och du genomför provtagningen själv med provtagningspinne i näsa och svalg vid särskilda provtagningsbussar. Om du är förkyld eller har symtom på covid-19 så kan du boka tid för självprovtagning via 1177. Du kan läsa mer om hur självprovtagningen går till och vad det innebär via länken nedan.

Självprovtagning covid-19 i Halland - Så här går det till - 1177 Hallandlänk till annan webbplats

Antikroppstest i Halland

Region Halland erbjuder nu invånare som fyllt 18 år och är friska (utan symptom) sedan minst två veckor tillbaka möjligheten att göra ett antikroppstest för en avgift på 200 kronor. Du bokar anti kroppstestet via 1177. Testet är ett blodprov i armvecket som visar om man har antikroppar, det vill säga har haft covid-19, vilket innebär att man har ett visst skydd mot ny infektion med covid-19 i uppskattningsvis 6 månader enligt Folkhälsomyndigheten.Du kan läsa mer om hur antikroppstestet går till och vad det innebär via länken nedan.

Antikroppstest - 1177 Halland - Så här går provtagningen tilllänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Följ Folkhälsomyndigheten

Folkhälsomyndigheten har tagit fram råd och rekomendationer för hur ett fall av misstänkt infektion ska hanteras för att förhindra smittspridning och även om hur exempelvis medarbetare eller elever i kommunens skolor ska agera om de varit på resa i områden med smitta. De har även tagit fram frågor och svar gällande symptom, handhygien med mera. Dessa rutiner gäller även i Hylte kommuns verksamheter.

Folkhälsomyndigheten uppdaterar rekommendantioner fortlöpnade. Följ senaste nytt på Folkhälsomyndighetens webbplats.

Folkhälsomyndighetenlänk till annan webbplats

Folkhälsomyndigheten – frågor och svar om coronavirusetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Nya rutiner vid besök inom äldreomsorgen – besöksförbudet hävs

Torsdagen den 1 oktober, hävdes besöksförbudet på särskilda boenden inom äldreomsorgen. Beslutet är efterlängtat och välkomnas av såväl de boende som anhöriga. I Hylte kommuns verksamheter har man tagit fram nya besöksrutiner för att även fortsatt förebygga smittspridning som du kan läsa om i länken nedan.

Nya rutiner vid besök inom äldreomsorgen – besöksförbudet hävsöppnas i nytt fönster

Skolor och förskolor

När det gäller minimering av smittspridning följer Hylte kommun de råd och rekommendationer som lämnas av Folkhälsomyndigheten.

Information till förskola, grundskola och gymnasier om covid-19 - Folkhälsomyndighetenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Frågor och svaröppnas i nytt fönster

Hylte kommun följer de råd och rekommendationer som lämnas av Folkhälsomyndigheten, UD och Regeringen.

Dagverksamheterna inom omsorgen öppnar igen

I oktober öppnar kommunen återigen de dagverksamheter inom omsorgsnämndensverksamhet som varit tillfälligt stängda på grund av pandemin. Verksamheterna har säkrats upp och samtliga har tagit fram handlingsplaner för hur de ska kunna bedriva en säker verksamhet och förebygga smittspridning. I länken nedan kan du läsa mer om vad som gäller i det olika verksamheterna,

Dagverksamheterna inom omsorgen öppnar igen

När behöver jag kontakta vården?

De flesta som får covid-19 blir inte svårt sjuka och behöver inte kontakta vården. Är du förkyld, har hosta, feber eller snuva, stanna hemma för att undvika att smitta äldre och svaga personer. Stanna hemma tills du är helt frisk och ytterligare två dagar.

Du behöver bara kontakta din vårdcentral eller 1177 om du känner dig mycket sjuk. Åk inte direkt till en vårdmottagning.

1177.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Region Hallandlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Stanna hemma om du är sjuk

Du kan själv undvika att föra smittsamma sjukdomar vidare genom att stanna hemma när du har symtom som påminner om förkylning eller influensa. Det gäller även om symtomen bara är lindriga. Stanna hemma tills du är frisk och ytterligare två dagar. Det gäller såväl vuxna som barn.

På så sätt undviker du att smitta andra människor exempelvis på arbetsplatser, i kollektivtrafiken eller platser där du är nära andra. Läs mer på Försäkringskassans webbplats om vilken ersättning som kan gå att fålänk till annan webbplats om du behöver vara hemma.

Undvik särskilt att träffa andra som kan bli svårt sjuka, som äldre personer.

Har du frågor om coronaviruset?

Du kan ringa telefonnummer 113 13 om du inte har några symtom, men har allmänna frågor om coronaviruset (covid-19). Det är ett nationellt informationsnummer där du kan ställa frågor. All information som 113 13 lämnar ut är verifierad av Folkhälsomyndigheten eller annan ansvarig myndighet. Tjänsten är tillgänglig dygnet runt.

Mer information på hylte.se

Mer information - andra myndigheter

Nedan hittar du länkar till mer information från ansvariga myndigheter.

Kontakt