Temaveckan Psyklyftet

Den psykiska ohälsan ökar i samhället och är en av vår tids stora utmaningar som dessutom blivit än mer aktuell att uppmärksamma under rådande pandemi. Därför initierades under hösten Psyklyftet med syfte att sprida kunskap, synliggöra vad psykisk (o)hälsa är och vad vi kan göra för att stärka den psykiska hälsan. Med anledning av covid-19 har programmet för Psyklyftet arbetats om, aktiviteter erbjuds digitalt och Psyklyftet sträcker sig över en längre tid. Håll dig uppdaterad på denna sida för kommande event och senaste information.

Psyklyftet samordnas av Karin Lövgren, folkhälsoutvecklare och Kerstin Delefelt, social hållbarhetsstrateg på Region Halland. Se kontaktuppgifter och aktivitetsprogram nedan.

Följande evenemang genomförs 2021

Suicidprevention för profession
En digital baskurs i suicidprevention som riktar sig till yrkesgrupper inom offentlig och privat sektor som på något sätt har ansvar för andra människors välfärd. Syftet är att öka både individuell och organisatorisk kunskap om och förmåga till suicidriskbedömning, suicidriskhantering och krishantering.

Sista anmälningsdag är 17 januari.

Datum: Torsdag 21 januari
Tid: 13:00-16:00
Plats: digitalt, anmälda deltagare får information via epost.
Anmälan via länk: Suicidprevention för professionlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Följande evenemang genomfördes 2020

Lunchseminarium – Varför ökar psykisk ohälsa bland barn och unga?
Vad vet vi egentligen om orsaker till den ökande psykiska ohälsan bland unga? Kerstin Delefelt, social hållbarhetsstrateg på Region Halland beskriver kunskapsläget utifrån forskning och vad unga själva berättar.

Dag och tid: Måndag 9 november 12.00-13.00

Lunchpass - Stresshantering och medveten närvaro
Runda av veckan på bästa sätt och ge dig själv välförtjänt omtanke. Vi guidas av Caroline Svensson som driver Hållbar hälsa Stresshantering. Teori och reflektion varvas med praktiska avslappningsövningar samt övningar i medveten närvaro.

Tid: Fredag 13 november, 12.00-13.00

Ledare som lyssnar
En temakväll för dig som är, eller vill bli, ledare för barn eller unga inom idrotten. Du behöver inte identifiera dig som tränare utan kanske är intresserad av att vara en ledare som lyssnar, som finns där som stöd för unga. Du kan vara den personen som bidrar till en extra trygghet och tillit och hjälper till att stärka självkänslan hos målgruppen.

Arrangör: RF-SISU Halland
Dag och tid: Söndag, 15.00-16.30

Motivation till fysisk aktivitet – det magiska pillret för hälsa
De flesta av oss vet att fysisk aktivitet är bra för vår fysiska och psykiska hälsa, men varför är det så och hur hittar man motivationen att ändra sin livsstil? Karin Weman Josefsson, Universitetslektor i Psykologi vid Högskolan i Halmstad föreläser. För att möjliggöra digital föreläsning har denna aktivitet flyttats fram.

Dag och tid: Onsdag 9 december, 18.00-19.30

Bingo!

Vi vill uppmuntra till att ta hand om er och varandra i denna påfrestande tid. Kanske kan du få tips på hur du kan skapa goda förutsättningar för dig och andra genom våra bingobrickor. Vi frågande ungdomar vilka aktiviteter som är bra för att stärka den psykiska hälsan kom de med följande förslag: Man kan gå ut och gå någon gång i veckan, eller till och med kanske börja på någon sport. Vara med vänner, lyssna på musik, promenera, träna, rita och måla. Och vi kan inte annat än att hålla med dem – detta är bra sätt! Utmana gärna någon du känner och se hur många rutor ni kan kryssa i.

#psyklyftet
Använd gärna denna hashtagg för att hjälpa oss uppmärksamma ämnet och vad som händer i Hylte.

Initiativet till Psyklyftet kommer från Kungsbacka kommun som arrangerar Psyklyftet för fjärde året i rad, i samarbete med Region Halland och Studieförbundet Vuxenskolan. Under 2020 arrangerar även biblioteken i Halland Psyklyftet.

Psyklyftet i Kungsbacka kommunlänk till annan webbplats

Psyklyftet på biblioteken i Halladlänk till annan webbplats

Följande evenemang ställs in eller flyttas fram till 2021

• Måndagscafé och gubbträff på Mötesplats Guldkanten