Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Alkohol, tobak och drogförebyggande arbete

Att det inte är bra att använda tobak eller dricka mycket alkohol vet de flesta. Varför det finns en 18-årsgräns är kanske inte lika känt. En av anledningarna är att risken att ta skada är högre för ungdomar än vuxna, både på kort sikt och senare i livet.

Att minska bruket av tobak, alkohol och droger bland ungdomar är en viktig folkhälsofråga. Det förebyggande arbetet handlar både om att begränsa tillgängligheten och att påverka ungdomarnas attityder till tobak, alkohol och droger. Att erbjuda stöd till tonårsföräldrar är en annan viktig tillgänglighets-begränsande insats. Nedan följer tips på hur du som tonårsförälder kan hjälpa din tonårig att skjuta upp alkoholdebuten.

Prata med din tonåring om alkohol

Tonåren är en speciell period, både för tonåringen och för dig som förälder. Att sätta gränser kring alkohol som minskar risken för att ditt barn ska råka illa ut är viktigt men inte alltid så lätt. Vad är egentligen det bästa: Ska man bjuda tonåringar på alkohol hemma? Ska man sitta uppe och vänta tills de kommer hem på natten? Vad gör man när tonåringen inte gör som man kommit överens om? Hur tänker ungdomar själva om att dricka alkohol?

Boken Tonårsparlörenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster som årligen tas fram av IQ Initiativet AB innehåller tips, argument och fakta som kan göra livet som tonårsförälder lite lättare. Du kan också hitta information på webbplatsen Tänk omlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Webbplatsens syfte är att ge föräldrar fördjupad information samt fakta och tips om tonåringar och alkohol.

Orolig över din tonåring när det gäller alkohol eller droger?

Du kan alltid vända dig till socialtjänsten i kommunen för att få råd eller stöd. Du kan också vända dig till Alkohollinjenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster som erbjuder stöd via telefon till personer som är oroliga över sina eller anhörigas alkoholvanor.

Att sluta använda tobak

Det finns många skäl till att avstå tobak och du känner säkert till argumenten om att det förbättrar både din hälsa, ekonomi och bidrar till social hållbarhet. Att bryta ett nikotinberoende kan dock vara knepigt så om du planerar att sluta är det viktigt att du själv hittar anledningar till vad som kan motivera just dig. Vill du ha hjälp så kan du få stöd och råd på flera språk per telefon genom Sluta röka linjenlänk till annan webbplats. På 1177 Vårdguiden finns en sluta röka-app som heter Rökfrilänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, som är utvecklad för vuxna men som många unga också uppskattar som sluta röka-stöd. För dig som är ung finns även UMO:s text med tips på hur du kan sluta rökalänk till annan webbplats.

Kontakt