Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Olika sätt att rösta

Det finns olika sätt att rösta. Du kan förtidsrösta, rösta på valdagen, rösta med bud eller rösta med hjälp av ambulerande röstmottagare. Du som befinner dig utomlands när det är val kan rösta i förtid från utlandet.

Röstkort

Alla som får rösta i valen får ett röstkort hemskickat med posten. På röstkortet står det vilken vallokal du ska rösta i på valdagen den 11 september. Ta med röstkortet och en giltig legitimation när du ska rösta.

Röstkorten börjar skickas ut av Valmyndigheten under vecka 33 och alla ska ha fått sitt senast 24 augusti. Om du inte har fått ditt röstkort med posten senast 24 augusti, eller om du tappat bort ditt röstkort kan du få ett nytt. Via Valmyndighetens hemsida kan du skriva ut ett nytt röstkort (dubblettröstkort). Du kan även vända dig till Kontaktcenter i kommunhuset på Storgatan 8 i Hyltebruk för att få hjälp med att få ett nytt röstkort. 

Förtidsrösta

Om du inte har möjlighet att rösta på valdagen kan du förtidsrösta. Du måste ha ditt röstkort och en giltig legitimation för att kunna förtidsrösta.

Du kan förtidsrösta i vilken förtidsröstningslokal som helst i Sverige. Du kan förtidsrösta under perioden 24 augusti till 11 september. Din röst kommer sen att skickas till din hemkommun och komma till din vallokal på valdagen och räknas tillsammans med de andra rösterna i det distrikt du tillhör. Ditt röstkort kommer skiljas från dina valkuvert innan de stoppas i valurnan så ingen kommer veta vad du röstar på. Hylte kommun anordnar förtidsröstning i följande lokaler:

Du måste ha ditt röstkort och en giltig legitimation för att kunna förtidsrösta så glöm inte att ta med det. Du hittar öppettiderna för förtidsröstningen via denna länk.

*Kontaktcenter i kommunhuset är enbart öppet för förtidsröstning på valdagen, klockan 08:00-20:00, för dig som på valdagen inte har möjlighet att rösta i den vallokal som står angiven på ditt röstkort. Detta gäller oavsett vilken kommun du bor i.

Rösta på valdagen

På valdagen den 11 september kan du rösta i din vallokal från klockan 08.00 till 20.00. Vilken vallokal du ska gå till står på ditt röstkort. Har du på valdagen inte möjlighet att rösta i den vallokal som ligger i ditt valdistrikt kan du rösta i en förtidsröstningslokal var som helst i landet. I Hylte kommun kan du på valdagen förtidsrösta i kontaktcenter, kommunhuset

I Hylte kommun finns följande vallokaler:

 • Torups bygdegård (Torups valdistrikt)
 • Rydöbruks skola (Rydöbruk/Femsjös valdistrikt)
 • Idrottshallen på Kinnareds skola (Kinnared/Drängsereds valdistrikt)
 • Skolmatsalen på Landeryds skola (Landeryd/Långaryds valdistrikt)
 • Unnaryds sporthall (Unnaryd/Jälluntoftas valdistrikt)
 • Örnaskolan (Örnabäckshults valdistrikt)
 • Hörsalen (Hyltebruks valdistrikt)
 • Elias Fries skola (Staffansbos valdistrikt)

Rösta med bud

Väljare som på grund av sjukdom, funktionsnedsättning eller ålder inte själva kan ta sig till en vallokal eller förtidsröstningslokal får lämna sina valsedlar där genom bud. Dessutom får följande väljare budrösta:

 • väljare som betjänas av PostNords lantbrevbärare
 • väljare som är intagna i häkte,
 • väljare som är intagna i kriminalvårdsanstalt och av säkerhetsskäl inte kan rösta i samma röstningslokal som andra intagna på anstalten.

För att rösta med bud krävs särskilt material. Om du behöver material för budröstning eller vill veta mer om hur budröstning går till kan du höra av dig till kommunen. Du kan även besöka valmyndighetens webbplats för mer information om hur du kan få hjälp vid röstning.


Ambulerande röstmottagare

Väljare som på grund av sjukdom, funktionsnedsättning eller ålder inte själva kan ta sig till en vallokal eller förtidsröstningslokal har rätt att få hjälp av ambulerande röstmottagare från kommunen. Om du inte har någon som kan vara bud eller inte vill att någon anhörig ska vara ditt bud kan du istället kontakta kommunen som då kan skicka två röstmottagare hem till dig och du kan lämna rösten till dem. Det är samma förfarande som att rösta i en förtidsröstningslokal. Du kan be röstmottagarna om hjälp med att göra iordning din röst, något ett bud inte får göra. Röstmottagarna har tystnadsplikt.

De ambulerande röstmottagarna är utsedda av kommunen. I Hylte kommun är de ambulerande röstmottagarna personer som är anställda på kommunledningskontoret.

Ambulerande röstmottagning erbjuds

 • Från och med 24/8 till och med 9/9 under dagtid ,
 • Lördagen den 10/10 mellan kl 10:00-12:00 ,
 • Valdagen den 11/9 mellan kl. 08:00-15:00

För att boka tid med en ambulerande röstmottagare ringer du in till kommunens kontaktcenter 0345-180 00 och lämnar dina kontaktuppgifter samt förslag på dag och tid. Personal från valkansliet kommer sedan att kontakta dig för att boka tid.

Kontakt