Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Viktigt meddelande till allmänheten – VMA

VMA står för Viktigt Meddelande till Allmänheten och är en del av befolkningssskyddet. Det är ett larm för att varna människor vid stora olyckor och allvarliga händelser, till exempel stora bränder. Larmet betyder att något har hänt som folk behöver få veta. Systemet består av meddelanden i radio och TV, och ibland utomhussignalen ”Hesa Fredrik”.

Varning utomhus ("Hesa Fredrik")

Så här låter signalen VMA: _ _ _ _ _ _ _ 7 sekunder långa tonstötar varvat med 14 sekunders uppehåll. Den ljuder under 2 minuter och varnar för fara.

När faran är över hör du: ----------------------------- en 30 sekunder lång sammanhängande signal vilken betyder att faran är över.

Observera! Utomhussignalerna prövas klockan 15.00 första helgfria måndag i mars, juni, september och december.

Meddelande i radio och TV

Ett VMA sänds alltid i radio och TV. Vid vissa tillfällen används också systemet för utomhuslarm (”Hesa Fredrik”). Utomhussignalen följs alltid av information i radio och TV. Efter att ett VMA har sänts ut, kan allmänheten söka vidare information på till exempel webbplatsen Krisinformation.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, informationsnumret 113 13 eller på kommunernas webbplatser.

Meddelande via SMS

Varningen kan också skickas ut som sms till människor som befinner sig i ett visst område. Det har gjorts sen den 1 juli 2017 och blir ett allt vanligare komplement till radio och TV.

Vad ska jag göra vid ett VMA?

Gå inomhus, stäng alla dörrar, fönster och ventilation och lyssna på Sveriges Radio P4 för mer information.

Jag hör inte VMA-tutan, hur ska jag veta att något har hänt?

Larmet via tutor finns bara i Hyltebruks tätort. Viktig information går ut genom meddelanden via sms, TV eller radio. Blåljusmyndigheter som polis och räddningstjänst har också möjlighet att åka runt med högtalarbilar. Den lokala P4-kanalen är viktig, se till att du har en batteridriven radio så att du även kan ta del av samhällsviktig information vid elavbrott. Apparna ”Krisinformation” och ”Sveriges Radio” är också bra komplement, med påslagna pushnotiser får du dessa VMA-meddelanden i din telefon.

Kontakt