En deltidsbrandman har en annan ordinarie arbetsgivare, det vill säga att man bara är brandman när det är larm. Det innebär att man har tillåtelse från sin ordinarie arbetsgivare att åka iväg på larm när man har beredskap.
Som deltidsbrandman får du en gedigen utbildning i räddningstjänst där bland annat sjukvård ingår. Samtidigt ingår du i ett sammansvetsat arbetslag tillsammans med andra deltidsbrandmän, styrkeledare och insatsledare. Som deltidsbrandman får du även möjlighet till fysisk träning på brandstationen. Du får ersättning för att upprätthålla beredskapen i kommunen och för tiden som du är ute på larm och övning. Desstuom ser många arbetsgivare det som positivt att ha en deltidsbrandman i den egna organisationen.
Om du blir anställd som deltidsbrandman får du genomgå en utbildning som MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, ansvarar för. Läs mer om innehållet i utbildningen.
Efter genomförd utbildning ingår du i ett arbetslag på en räddningstjänst. Som deltidsbrandman har du även möjlighet att vidareutveckla dig inom olika områden.
När du ingår i ett arbetslag har du beredskap var fjärde eller var tredje vecka. Det innebär att du måste vara beredd att åka ut på larm dygnet runt de dagar du har beredskap. Deltidsstationen i Hyltebruk har cirka 200 larm per år, vilket innebär larm ungefär 4 gånger i veckan. Stationen i Unnaryd har cirka 30 larm per år.
Varje beredskapsvecka genomförs också övningar. Övningarna genomförs på kvällstid med syfte att man ska kunna upprätthålla och utöka sina kunskaper. Utöver kvällsövningar ingår det även ett par övningar dagtid varje år.