Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Handbrandsläckare

Tillsammans med brandvarnare utgör tillgången till släckredskap grundskyddet i din bostad. I en villa eller lägenhet rekommenderas en pulversläckare. En pulversläckare är lätt att använda även för en ovan användare och kan användas oavsett vad som brinner.

Fördelar med pulversläckare

Med en 6 kilos pulversläckare har även ovana personer bra förutsättningar att släcka bränder som kan uppstå i hemmet, fritidshuset eller kontoret. En 1 eller 2 kilos pulversläckare är lämplig till exemeplvis båten, bilen eller husvagnen.

Pulversläckaren släcker branden snabbare och säkrare än en skumsläckare och har en mycket bra släckkapacitet i förhållande till sin vikt och storlek. Alla pulversläckare går dessutom att använda i elektrisk utrustning och är relativt underhållsfria om de förvaras inomhus. Pulver har också en god förmåga att komma runt i vinklar i rummet.

Brandsläckare delas in i klasser efter vilken typ av bränder de kan släcka. Ovana användare rekommenderas att köpa en släckare med ABC-pulver. Den klarar alla typer av bränder, det vill säga bränder i fasta material, bränder i vätskor och gasbränder.

  • Klass A innebär bränder i vanliga material som brinner med både glöd och flamma. Det gäller de flesta inredningsmaterial.
  • Klass B omfattar brand i vätskor, exempelvis bensin eller diesel. Dessa brinner med flamma men utan glöd.
  • Klass C innebär att släckmedlet kan användas för att släcka bränder i gas. 

Kontakt