Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Larma 112 vid olycka

I en akut nödsituation ringer du nödnumret 112, oavsett var du befinner dig i landet. Numret går till SOS Alarm i den region samtalet kommer ifrån. En larmoperatör tar emot samtalet och kan koppla dig till: ambulans, räddningstjänst, polis, flygräddning, giftinformation och jourhavande läkare med mera.

Nödnumret ska bara användas vid akuta nödsituationer där det föreligger fara för liv, egendom eller miljö. Om du ringer i onödan kan det innebära att den som verkligen behöver hjälp inte får det i tid. Att medvetet ringa och missbruka nödnumret 112 är brottsligt.

Vad är en akut nödsituation?

Med sunt förnuft kan du ofta avgöra om du ska ringa 112 eller inte. Men för att reda ut begreppet akut nödsituation så kännetecknas den av att fara föreligger för liv, egendom eller miljö och där man behöver omedelbar hjälp från ambulans, räddningstjänst, polis, flyg-, sjö-, fjällräddning, jourhavande präst eller giftinformation.

Att ringa nödnumret 112

Respektera nödnumret och ring inte annat än i akuta nödsituationer. Förvara din mobiltelefon så att den inte av sig själv kan ringa 112. När du väl ringer måste du vara beredd på att svara på frågor från larmoperatören om vad som har hänt:

  • Vad har hänt?
    Finns det skadade? Hur många och på vilket sätt? Är någon i fara vid brand eller är någon utsatt för våld? Finns det annat som är viktigt för att rätt hjälp ska kunna skickas?
  • Var har händelsen inträffat?
    Ringer du 112 och behöver hjälp från räddningstjänsten inom Hylte kommun svarar SOS Alarm. Beskriv tydligt var händelsen inträffat. Det är särskilt viktigt om du ringer från mobiltelefon. Har du positionering på mobiltelefonen bör du uppge den!
  • Stanna för att ge mer information
    SOS Alarm larmar ut resurser så fort det är möjligt men behöver ofta mer information att förmedla till dem som ska komma till hjälp. Stanna därför kvar om det behövs men utan att riskera din egen eller andras säkerhet.

Kontakt