Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Halmstad-Nässjö järnväg

Fredag den 18 september 2015 hölls ett samverkansmöte i Landeryd angående järnvägssträckan Halmstad-Nässjö (HNJ). Hylte kommun bjöd in, i samarbete med Gislaveds näringsliv, Gislaveds kommun, Halmstad kommun och Värnamo kommun, intressenter inom politik och näringsliv till ett samverkansmöte.

Deltog gjorde bland annat landshövding Lena Sommestad, riksdagsledamöterna Karin Svensson Smith (MP) och Jennie Nilsson (S), regionråden Dag Hultefors (M), Region Halland och Rune Backlund (C), Region Jönköpings län, samt Tomas Arvidsson, Sweco, och Jens Möller, stf regional direktör Trafikverket Region Syd.

Bakgrund till samverkansmötet

Bakgrunden till mötet var att Trafikverket har aviserat att de kommer ta bort sin medfinansiering av järnvägstrafiken för Halmstad-Nässjö, för att helt upphöra 2019. Trafikverkets bedömning av deras utredning är att kriterierna för att staten ska skjuta till pengar inte uppfylls. Samtidigt har regionerna inte möjlighet att öka sin finansiering med de miljoner som kommer att saknas. Om persontrafiken upphör, innebär det att även godstrafiken riskerar att läggas ner. Det kommer i så fall ha negativ påverkan för företag bland annat i Hylte kommun, Jönköpings län och för Halmstads hamn.

Se mötet i efterhand

Samverkansmötet filmades och finns att titta på via länk under Relaterad information. Där finns också en PDF med de presentationsbilder som användes under mötet.

Kontakt