Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Energi- och klimatrådgivning

Tycker du att din energiräkning är för stor? Ska du bygga ett nytt hus och funderar på att bygga energisnålt? Vill ditt företag eller förening få hjälp med att se över er energianvändning? Är du intresserad av att producera egen el med hjälp av solen? Dessa och många fler frågor kan du få svar på från följande sidor eller genom att kontakta Hyltes energi- och klimatrådgivare.

Rådgivningen är opartisk och kostnadsfri. Energirådgivningen är till för privatpersoner, små och medelstora företag, bostadsrättsföreningar, privata flerbostadsägare samt föreningar och organisationer.

Vad kan du få råd om?
Du kan bland annat få råd om hur du:

 • Minskar din energianvändning i ditt hem eller din lokal
 • Sänker dina energikostnader
 • Kan använda solenergi och solceller för värme, varmvatten och el
 • Kan optimera ditt uppvärmnings- eller ventilationssystem
 • Kan tänka kring energi när du ska renovera eller bygga nytt

 

Varför finns energi- och klimatrådgivningen?

Energi- och klimatrådgivningen syftar till att främja en effektiv och miljöanpassad användning av energi och minska energianvändningen och dess klimatpåverkan, samt bidra till att vi ska uppnå de energi- och klimatpolitiska mål som riksdagen har satt upp.

Förutsättningarna på energiområdet förändras hela tiden. Statliga energibidrag införs och tas bort, marknader avregleras, miljölagstiftning och regler ändras. Informationsflödet är stort och svåröverblickbart och därför har nästan varje kommun en energi- och klimatrådgivare som har som uppgift att bistå medborgare, företag och organisationer med rådgivning inom energiområdet. Verksamheten finansieras genom ett årligt bidrag från statliga Energimyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Rådgivningen omfattar inte kommunens egna verksamheter som istället sköts av kommunens ansvarige för intern energieffektivisering. Rådgivaren kan inte heller göra energideklarationer, energikartläggningar eller besiktningar som ska utföras av ackrediterade företag och energiexperter.

Låna elmätare

Vill du ha koll på din hushållsel? Låna en elmätare på biblioteken i Hylte kommun.

Installera solceller

Funderar du på att ta vara på solens strålar för att minska dina energikostnader? Det finns statliga bidrag för att installera solceller (för elproduktion) i bostäder, lokaler och kommersiella lokaler. Du kan också, under vissa förutsättningar, få skattereduktion för elöverskott som dina solceller (gäller även vindkraftverk) producerar och som matas in till elnätet.

Energideklaration

Lagen om energideklaration av byggnader antogs 2006 och bygger på ett direktiv från Europeiska gemenskapen (EG). Syftet med energideklaration är att hushålla med energi, minska utsläpp som skadar klimatet och vår livsmiljö och därmed främja en hållbar utveckling. Mer information om energideklarationer lämnas av energi- och klimatrådgivare eller byggnadsinspektör.

ROT-avdrag

För er som vill reparera, bygga om, bygga till eller installera solceller eller solfångare finns ROT-avdrag att söka Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Avdraget gäller arbete, men inte material.

Kontakta vår Energi-och klimatrådgivare

Energi-och klimatrådgivare
Susanne Boglert
Telefon: 0700-87 87 86
E-post: energiradgivning@hylte.se

Telefontider
Vardagar kl. 09:00 -16:00
Lunchstängt kl. 12:00 - 13:00

Endast bokade besök
Boka via mail eller ring.

På plats tisdagar i Hylte
Gäller från och med 2023

 • 24 januari
 • 28 februari
 • 28 mars
 • 25 april
 • 23 maj
 • 29 augusti
 • 26 september
 • 24 oktober
 • 21 november

Kontakt