Hoppa till innehåll Hoppa till meny

Vill du jobba som röstmottagare under EU-valet 2019?

Söndag 26 maj är det val till Europaparlamentet. I Hylte kommun finns många erfarna valförrättare och röstmottagare som engagerat sig under flera val. Nu behöver vi se till att de får den hjälp som krävs för att även EU-valet 2019 ska kunna genomföras korrekt och smidigt. För att valet ska fungera krävs ett stort antal duktiga människors engagemang.

Vår fråga till dig är nu om du kan tänka dig att hjälpa oss genom att arbeta som röstmottagare i någon av våra vallokaler söndagen 26 maj. EU-valet i maj är mindre omfattande än val till riksdag, region-/landstingsfullmäktige och kommunfullmäktige. Alla röstmottagare får genomgå en utbildning som kommunen och länsstyrelsen anordnar tillsammans. Du ska kunna arbeta hela valdagen.

Anmälan

Fyll i intresseanmälan längst ner på sidan om du är intresserad. Sista dagen att anmäla sitt intresse är tisdag 5 mars. Information om utbildning, ersättning och vad som krävs för att arbete som röstmottagare kan du läsa i texten nedan.

Krav

För att arbeta som röstmottagare krävs inga speciella förkunskaper. Däremot krävs att du har fyllt 18 år och att du är stresstålig, noggrann, att du kan räkna och är serviceinriktad. Egenskaperna är viktiga för att valet, med bland annat räkning av rösterna, ska kunna genomföras korrekt och så snabbt som myndigheterna kräver. I ett valdistrikt får högst två röstmottagare från samma familj tjänstgöra, två personer från samma familj ska inte heller samtidigt tjänstgöra som ordförande respektive vice ordförande. Om du är kommunråd, regionråd, riksdagsman eller gruppledare i något val bör du inte arbeta som röstmottagare.

Utbildning

Alla uttagna medarbetare vid valet ska delta i en obligatorisk utbildning där man går igenom vårt valsystem och hur arbetet i vallokalen går till. Kallelse till utbildningen kommer att skickas ut i samband med att du får slutlig information om din placering i mars 2019. Utbildningen kommer att erbjudas kvällstid i april och det kommer att erbjudas cirka tre olika tillfällen som man kan välja mellan.

Ersättning

Antalet arbetade timmar kan variera men brukar bli max 14 samt ett par timmars utbildning. Arvode för röstmottagare är: 3200 kr. Dessutom får man så kallad kilometerersättning för resor till och från vallokal och utbildning. Rollen som ordförande och vice ordförande ger ett visst fast tillägg.

Besked

Om du blir uttagen som medarbetare i 2019 års EU-val kontaktar vi dig dagarna efter sista anmälningsdag den 5 mars.

Vallokaller och förtidsrösning

I Hylte kommun har vi åtta valdistrikt och i varje distrikt finns en vallokal. Vi kan inte lova att du får arbeta i den vallokal som ligger närmast din bostad men vi strävar efter att organisera det så. På valdagen den 26 maj så måste en förtidsröstningslokal vara öppen. Förtidsröstningen börjar den 8 maj och håller på fram tills valdagen den 26 maj.

Vallokalen är vanligtvis öppen mellan kl. 09:00 och 20:00. När vallokalen stängt börjar rösträkningen och när den är avslutad överlämnas rösterna till valnämnden. Det är en lång men intressant och lärorik arbetsdag med schemalagda pauser.

Vill du veta mer om EU-valet 2019 gå till Valmyndighetens webbplats.länk till annan webbplats

Intresseanmälan

Denna intresseanmälan är riktad mot personer som har fyllt 18 år och är intresserade av att arbeta som röstmottagare under EU-valet 2019 söndag 26 maj. Sista dagen att anmäla sig är tisdag den 5 mars. Välkommen att lämna din intresseanmälan.

Under EU-valet 2019 vill jag jobba som:  * (obligatorisk)
Multiple selection
Kontaktuppgifter * (obligatorisk)


Kontakt